2013-06-30

Bokbloggsjerka # 1

Bokbloggsjerka 28 juni - 1 juli: Vilken "bad boy/girl" tycker du bäst om och varför?

Jag vet inte om jag är söker på exakt vad som efterfrågas - en villain-type karaktär? Eller en James Dean-bad boy? Eller nån sorts noir-femme fatale eller hon-i-milleniumtrilogin* (jag vill skriva Linda Bengtzing, men så kan hon ju fan inte heta)? Anywho - min bad boy är Ignatius J. Reilly.

Han är egentligen mer en antihjälte än en bad boy. Hans mest framträdande fysiska drag finns beskrivna i O:et i rubriken till den här bloggen - om man kisar lite kan man säkert läsa det. Ignatius är huvudkaraktären i John Kennedy Tooles makalösa skröna Dumskallarnas sammansvärjning och är egentligen ett av de äckligaste svinen man kan hitta i en bok. Han lever i en helt annan verklighet än resten av de människor som befolkar 1960-talets New Orleans där bokens handling utspelar sig. Han klär sig enligt teologiskt och geometriskt korrekta regler och önskar i sitt innersta att han levde på 1400-talet. Han har eviga problem med sin magmun och påtalar gärna dessa i långrandiga ordalag till vem som än råkar befinna sig i närheten - oftast för modern som allt mer desperat försöker få honom att flytta hemifrån. Hennes ansträngningar tvingar honom att finna olika anställningar, något som leder till att en allt bredare och märkligare umgängeskrets utsätts för hans odräglighet. Tyvärr snurrar Fortuna sitt hjul mot allt lägre lägstapunkter för Ignatius.

I boken får man också följa Ignatius relation till Myrna Minkoff, en studentska med beatnik/hippie-vibbar och världsomvälvande ambitioner i sikte. Hon är hans raka motpol men då hon har tagit på sig ansvaret att "hjälpa" Ignatius ur vad hon kallar hans sexuella neuroser, spirar i deras brevväxling en allt mer äcklande spänning och grotesk lusta. 

Kort sagt - Ignatius är fruktansvärd att skåda, omöjlig att lyssna på och ett vedervärdigt brott mot allt vad hygien, god smak och logiskt tänkande heter. Ändock - man hejar på honom från sida 1. Det här är en av mina absoluta favoritböcker - rolig, smart och helt vansinnig. Läs. 

* Ah! Lisbeth nåt! 

Knuff

7 kommentarer:

 1. Dumskallarnas sammansvärjning... det var evigheter sedan jag läste den och det enda jag egentligen minns är att jag skrattade mycket och att jag älskade den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dags att läsa om då! Du kommer garva igen. :)

   Radera
 2. Låter som en riktigt kul bok :)

  SvaraRadera
 3. Har aldrig läsa Dumskallarnas sammansvärjning, kanske är dumt?
  *Lisbet Salander

  SvaraRadera
  Svar
  1. Salander såklart. Läs Dumskallarna - helt genial. :)

   Radera
 4. Salander gillar jag också, även om hon inte var den första jag kom att tänka på i det här sammanhanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag mest hade lite svårt att avgöra vad som efterfrågades. Som jag fattar det ska det kanske egentligen mest vara en stadig skurk? :)

   Radera