2013-07-05

Bokbloggsjerka # 2

Bokbloggsjerka 5-8 juliBrukar du läsa noveller och/eller andra ”short stories”, vilken/vilka är din favorit/dina favoriter i så fall.

Ja! Det brukar jag. Så fort jag hittar några. Har ofta tänkt att jag ska ge mig på Novellix utbud, men det har hittills inte blivit av, så de noveller jag läser dyker oftast upp i samlingar. Just nu läser jag Kim Young-Ha's novellsamling Hur gick det för mannen som satt fast i hissen? Har bara hunnit med de två första än så länge, men de är helt ok. Lite skruvade historier med högt tempo - bland annat en om en kvinna som blir mer och mer övertygad om att hennes man är vampyr. Check it --> Bibblan. Adlibris.

Jag har ju precis upptäckt Alice Munro och blivit allmänt förälskad i hennes berättade, så där har jag massor av läsning framför mig. Hon har en grym talang för karaktärsporträtt, koncist men helt tillräckligt för att man ska skapa sig en bild även i det lilla novellformatet. Brinnande livet ligger i min läs-pipeline och jag ser verkligen fram emot den. Check it --> Bibblan. Adlibris.

Måste rekommendera ett gäng skräcknoveller också. Jag tyckte väldigt mycket om John Ajvide Lindqvists Pappersväggar, älskar den inledande berättelsen om tulltjänstekvinnan som för första gången tar fel. Däremot var jag inte lika förtjust i den senare Låt de gamla drömmarna dö - det är en samling av texter, inte enbart noveller, utan också sketcher, kåserier och recensioner. I Pappersväggar får man en avslutning på romanen Hanteringen av odöda, och det irriterar mig. Som att en författare skriver sin egen fan fiction - det fanns ju en anledning till att den slutade där den gjorde från början, varför ge efter för popular demand? Annars allmänt skitbra. Check it --> BibblanAdlibris.


Det var längesedan jag läste nu, men vet att jag gillade novellerna i Stephen Kings Den förskräckliga apan. Framför allt en framtidsvision där en far berättar för sin son om hur teleporteringen uppfanns, Den långa resan, gives mig the creeps bara att tänka på den! Kan också passa på att rekommendera boken Raseri. Vet inte riktigt var gränserna går så vet inte heller om den kan klassas som novell. Mitt ex kommer i en egen volym, men är på under 200 sidor och handlar om en high school-kille som flippar. Hela berättelsen utspelar sig under en dag, fylld av återblickar av honom och hans klasskompisar.Den förskräckliga apan - Bibblan.
Raseri - Verkar inte finnas på vare sig Göteborgs bibliotek eller att köpa från Adlibris eller Bokus (slut på förlaget). Kolla din lokala boklåda! :-)

Knuff

19 kommentarer:

 1. Alice Munro verkar det som att jag får kolla upp.

  Och ja, var går egentligen gränsen för en novell? Det skulle jag vilja veta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla Munro - det är verkligen bra.
   Snabbgooglade lite. Enligt Wikipedia: "Det finns ingen standardlängd för noveller, men de flesta är mellan 5 och 50 boksidor långa." Men inga källor på detta. Så egentligen verkar Raseri inte hamna i novellfacket. Men samtidigt, Stephen King har i sina romaner en omfattning som ligger way över genomsnittet = varför skulle inte hans noveller omfattas av samma standard? ;-)

   Radera
 2. Visste inte att King har skrivit noveller, det kanske man skulle ge sig på?

  SvaraRadera
 3. Läste några noveller av Munro (För mycket lycka) på min semester, klart läsvärda så det blir nog Brinnande livet så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste precis För mycket lycka jag med. Fantastiskt bra. Har precis reserverat Nära hem på bibblan också.

   Radera
 4. Tack för tipset: Kim Young-Ha's novellsamling "Hur gick det för mannen som satt fast i hissen?" ska jag genast inhandla. Det låter som om det är noveller i min smak, absurda noveller i högt tempo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titelnovellen hade verkligen högt tempo, för att inte säga stressigt, haha.

   Radera
 5. King är faktiskt väldigt bra på noveller, han blir inte så svulstig i dem som han ibland kan bli i böckerna :-) Ofta experimenterar han med pastischer också, det är roligt. Pappersväggar gillade jag också, väldigt mycket. Novellen med paret som flyttar ut i en stuga i skärgården, det är en sådan som kan ge mig obehagsrysningar fortfarande! De andra känner jag inte till, måste kolla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Skärgårdsstoryn är riktigt ruskig.

   Radera
 6. Jag har svårt för skräck, men det kanske vore lagom att ge mig på en novell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är roligare. Kortare format måste få en skraj fort, större chans till chockeffekt. :)

   Radera
 7. Jag är inget fan av noveller men pappersväggar har jag blivit rekommenderad att läsa så när jag får tid får jag nog försöka komma ihåg att ge den en chans.

  SvaraRadera
 8. King skriver riiiktigt läskiga noveller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och bättre än hans tegelstenar tycker jag.

   Radera
 9. Munro är verkligen novellernas drottning. Jag har tyckt mycket om allt jag läst. En klassisk novellist är Katherine Mansfield som jag verkligen kan puffa för!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska definitivt testa Mansfield, har inte läst nåt av henne. Tack för tips!

   Radera
 10. Jag läser sällan noveller, jag tycker snarare om riktigt långa berättelser... Men det händer att jag läser antologier, så Den förskräckliga apan har jag i alla fall läst.

  SvaraRadera