2013-07-15

Bokbloggsjerka # 3

Bokbloggsjerka 12-15 juliKänner du till en karaktär i en bok som har fått ett annat namn i filmatiseringen av densamma? Vad tycker du i så fall om det?

Alltså - jag känner ju igen fenomenet och jag vet att jag vid tillfälle irriterat mig på det, men jag kommer på rak arm inte på ett enda exempel faktiskt. Jag är askass på namn, så egentligen borde det inte spela någon större roll, men om en ser en filmatisering av en bok man verkligen tycker om blir det ju genast ett irritationsmoment om viktiga karaktärer döpts om. Jag förstår heller inte riktigt poängen med det. Det kan ju i vissa fall ha med den tilltänkta målgruppens nationalitet att göra - om man gör en Hollywood-film av en svensk deckare kanske det är svårt med en huvudperson som heter typ Örjan. Måttligt stenhårt namn liksom. Även i de fall när en karaktärs namn betyder nåt obscent på ett annat språk - svårt att ta på allvar om man hakar upp sig på namnet. MEN - filmatiseringar av storsäljande böcker borde ju rikta sig till den publik som läst böckerna och då är det bara störigt att byta namn på karaktärerna. Henry Potter and The Deathly Hollows hade ju orsakat ramaskri, haha.

Knuff

4 kommentarer:

 1. Jag har aldrig förstått det där med namnbyten, det känns onödigt och det gör i alla fall mig väldigt förvirrad när jag ser filmen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när jag läste din grej om Arne Dahl kom jag ju på att det finns en del ändringar i BBC:s filmatiseringar av Agatha Christie's Marple (på tal om deckare då, läser nästan aldrig deckare så har taskig koll). Man har ändrat både karaktärer och hela plot lines. Fast det har aldrig stört mig egentligen - flera av avsnitten är bara löst baserade på hennes short stories och så länge de är så sjukt bra TV har jag inget att invända. :)

   Radera
 2. Vet att jag sett en film där en betydande karaktär bytt namn från boken man kan absolut inte komma på filmen, däremot utgick jag från en miniserie där en biroll bytt namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var svårt tycker jag - kommer inte på nåt, men vet att jag stört mig på det vid flera tillfällen. Men å andra sidan - om det ändå bara är ett irritationsmoment så gör det ju inget om man glömt det, haha.

   Radera