2013-07-01

En smakebit på söndag # 1

Flukten fra virkeligheten är en norsk (såklart, annars sjukt felstavad) bokblogg med fokus på fantasy och böcker för unga vuxna. Jag är sällan särskilt pepp på fantasy, men jobbar lite på att läsa mer ungdomsböcker så tänkte att jag kunde vara med på bloggutmaningen "En smakebit på söndag". Den går (om jag fattat rätt) ut på att citera en liten bit ur valfri bok man vill rekommendera. 

Jag rekommenderar Gregor från ovanjord av Suzanne Collins. Den är väl egentligen inte en bok för unga vuxna - på bibblan huserar den under signumet Hcg, vilket brukar ålderskategoriseras från 9-13 år. Men vafan, jag brukar inte läsa så mycket barnböcker heller, så känns intressant. Dessutom utspelar den sig med ena benet i en annan värld/dimension/whatever vid namn Underjorden och har som jag uppfattar genren klara fantasyvibbar. Har inte hunnit så långt ännu, så citerar helt fräckt baksidestexten:
När Gregor ska passa sin tvååriga lillasyster Boots ramlar hon ner i en öppning i tvättstugan. Gregor kastar sig efter och faller... och faller. Slutligen hamnar de i Underjord, en värld som befolkas av stora råttor, spindlar, kackerlackor och bleka människor med lila ögon. På denna mörka, främmande plats råder fiendskap mellan de olika invånarna och ett krig är nära förestående. Underjords öde vilar helt i syskonparets händer, men Gregor har bara en önskan: att ta sig hem.
På baksida går också att läsa: "För alla Collins-fantaster! "Krönikan om Underjord" skrevs med tanke på en ung målgrupp men har lästs och älskats av fans i alla åldrar, som fängslats av de nervkittlande och mästerligt berättade äventyren om Gregor". 

Awright - nu har jag skrivit av vad andra tycker länge nog. Själv är jag väl nöjd så här långt - det går ganska snabbt framåt på samma drivna sätt som i Hungerspelen, och det känns lovande. Spänningen hålls igång liksom. Samtidigt är det ju en bok för barn och det märks ju på språket, men det handlar säkert bara om vana att läsa litteratur för yngre - något jag jobbar på att lära mig. Gregor kom ut på engelska redan 2003 och det är först nu post-Hungerspelen den givits ut på svenska. Den andra delen, Dödens labyrint, släpptes i maj och jag återkommer med all sannolikhet till den i ett senare inlägg.

**Update**

Läste klart boken i går kväll, mest på grund av att jag inte kunde sluta. Det är en riktig bladvändare och har samma kapacitet att klistra en vid valfri läshörna tills man är klar som Hungerspelen. Det är ju som sagt en barnbok men på samma sätt som i en Pixarfilm finns det klara möjligheter även för en vuxen person att uppskatta historien. Som högläsning eller bok man läser tillsammans med sina barn är den förmodligen helt magisk. Även om jag normalt sett har svårt att uppskatta fantasyberättelser är det ett rent nöje att läsa om den här fantastiska världen med helt egna regler och invånare. Det känns som att Collins verkligen bemästrat hur man håller spänningen uppe och hur man låter storyn växa fram i ett tempo som hela tiden gör att läsaren vill veta vad som händer därnäst. Boken slutar dessutom med en cliffhanger, vilket är helt ok i och med att jag redan har beställt del två från bibblan, hehe. Räkna med ett nytt inlägg om den inom det närmaste. 

8 kommentarer:

 1. Jag har den här boken på kommande åt min son, hoppas han gillar den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om han gillar äventyrsberättelser lär han gilla den. :)

   Radera
 2. Den här har jag faktiskt kikat lite på, kanske läser jag den någon gång. Men innan jag gör det ska jag i alla fall läsa Hungerspelen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör'et! Både Hungerspelen och Gregor. Har jobbat under en period som skolbibliotekarie och tycker ofta det är trist att läsa ungdomslitteratur, men de här böckerna var faktiskt svåra att lägga ifrån sig. :)

   Radera
 3. Denne skal jeg absolutt lese! Hunger Games er blant mine favorittbøker så alt av Susan Collins er velkomment :-) Ønsker deg en fin ny uke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, do it! Skönt med böcker som man sträckläser. :)

   Radera
 4. Denne har jeg liggende her hjemme nå og jeg gleder meg veldig til å lese den:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Fint med lite skojig äventyrsläsning.

   Radera