2013-07-21

En smakebit på söndag # 4

Bokbloggen Flukten fra virekligheten har varje vecka utmaningen En smakebit på söndag. Den här veckan kommer min smakebit från Sami Saids Monomani. Romanen är utformad som ett brev från författaren till hans vän Sara och handlar om hans skrivande. Det här är Saids andra roman efter succén med debuten Väldigt sällan fin (som jag inte läst än, men kommer till). Brevet i boken är den långa ursäkt han skriver till Sara för att förklara hur han varit tvungen att dra sig tillbaka för att kunna avsluta sin roman. Det handlar om skrivande och om det man försakar för att kunna skriva, de straff man ålägger sig själv för sin improduktivitet, den ensamhet man känner men som skrivandet också kräver. I min smakebit har Sami bestämt sig för att han inte får äta choklad förrän romanen är färdig:
Vid ett tillfälle när jag stod i en butik med allvarliga abstinensbesvär resonerade jag att eftersom jag avskyr mörk choklad, fick jag köpa det utan att det bröt mot reglerna. Och eftersom det ändå var choklad skulle jag bli tillfredsställd också. Väl hemma vid datorn, och där kom den bittra smaken och jag retade mig på det snofsiga omslagspappret. Premium stod det. Exklusiv. Av den ädlaste böna. Guldfärgad text. Hur kan bönor ha olika kvalitet? Som om den var riktad till en annan målgrupp än min. De rika. Upphöjda. Viktiga. Att jag roffat åt mig något förbjudet. Om det varit till för mig hade de lagt pretentionerna åt sidan. De hade krafsat ihop ett glättigt omslag, starka färger, mmm, hade det stått så att även jag begripit att det var gott. Varför har vi som befinner oss på samhällets botten inte tillträde till mörk choklad? Och det hela var mycket riktigt en otrevlig upplevelse och följaktligen hade jag inte brutit mot reglerna.
Jag sträckläste den här boken i eftermiddags och gillade den. Språket är strålande och emellanåt är den hemskt rolig mitt i den självpåtagna misären. Sami Said kommer att besöka biblioteket där jag jobbar i höst och jag är hemskt pepp på att få lyssna på honom. Innan dess kommer jag hinna lyssna på hans sommarprat som sänds den trettonde augusti. 

Check it --> Bibblan. Adlibris.

14 kommentarer:

 1. Dette var en helt ukjent bok for meg, tusen takk for smakebiten:)

  SvaraRadera
 2. Det er alltid fint å få tips om forfattere jeg ikke har hørt om så Sami Said skal jeg notere med :)

  SvaraRadera
 3. Hm... och jag som älskar mörk choklad ;-)
  Väldigt sällan fin står på min läslista faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste säga att jag är med Sami på det här - alltså, jag ogillar inte mörk chocklad (iom att det fortfarande är choklad) men det är en lam ersättning för proper mjölkchoklad. ;-)

   Radera
 4. Okänd bok och forfattare, men tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Kommer nog till den här boken så småningom, tänkt läsa Väldigt sällan fin först, tack för smakbiten!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev hemskt sugen på Väldigt sällan fin när jag läste. Tycker om sättet att berätta. Var rädd att jag läser dem i "fel" ordning, men hoppas att lite vetskap om skrivprocessen tillför något.

   Radera
 6. Tack för smakbiten som för mig var en okänd bok:)

  SvaraRadera
 7. Jag tror inte jag skulle klara av att vara utan choklad..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Det måste ju finnas en gräns för vad man är villig att göra för sitt skrivande. Känner att storyn tappar lite i trovärdighet här. ;-)

   Radera
 8. Jeg syntes det var en ganske rolig smakebit, selv om jeg ikke skriver kjenner jeg meg godt igjen i forsøket på å rettferdiggjøre sjokoladekjøpet for seg selv.

  Forfatteren er helt ny for meg, så tusen takk for den nye oppdagelsen :)

  SvaraRadera