2013-07-15

En smakebit på söndag # 3

Flukten från virkeligheten har en återkommande utmaning varje söndag. Missade smakebiten igår, så den kommer en måndag istället. Har precis börjat läsa Silvia Avallones Stål, har varit lite av sommarens stora plan, men nu ska det bli av. Dock har jag inte hunnit särskilt långt så har ingen vettig smakebit. Alltså - baksidan:
De bästa vännerna Anna och Francesca bor i ett nedslitet bostadskomplex i den italienska kuststaden Piombino. I horisonten skymtar Elba, men på Via Stalingrado är det kring stålverket livet rör sig.
Flickorna är 13 år, på väg att ta steget in i vuxenvärlden och är heta föremål för männens och pojkarnas blickar. De är prinsessor i ett fallfärdigt kungadöme och drömmer om ett liv tillsammans långt borta från föräldrarna och stålverket. Anna har stora planer för sitt liv, hon ska läsa vidare och bli domare eller politiker. Francesca drömmer om att bli velina, att jobba på tv eller bli modell.
Stål är en gripande skildring av två unga flickors vänskap och hur de tillsammans möter omgivningens krav och förväntningar. Samtidigt ger romanen en storslagen nutidsbild av livet på Italiens baksida. 
Är massa pepp. Återkommer med en vettigare recension.

Check it --> Bibblan. Adlibris.

2 kommentarer:

  1. Hört mycket gott om den här, och det är nog en bok som jag vill läsa så småningom. Ska bli kul att läsa din recension av den:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har ju skrivits massor om den, känner mig lite sist på bollen, haha. Ska bli kul att läsa den. :)

      Radera