2013-07-19

Mats enkät från way back

Johanna Karlsson på Bokhora rotar i arkiven och hittar Mats Strandbergs gamla bokenkät som har fem år på nacken. Tror att jag fyllde i den då, i en gammalt inlägg, i en gammal blogg i forna tider. Men om hon kan återanvända så kan väl jag! Here goes:

1. Vilken bok läste du senast?
Senaste boken jag läste i var Körkortsboken från 2008. Går och tafsar på den varje gång jag jobbar och när en vag önskan om att ta itu med körkortet en vacker dag. Men, den riktiga skönlitterära bok jag läser just nu är Stål av Silvia Avalone, har kommit ungefär halvvägs och gillar't.
2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Tänker att jag ska läsa Monomani av Sami Said. Han kommer på besök på bibblan någon gång i höst och tänkte det kunde vara bra att vara lite förberedd. 
3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Vet inte, men tror att det är ganska jämnt fördelat. 
4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Inte så att jag tänker på det. Om läsningen går trögt brukar det ju bero på att jag inte gillar boken och då är det ingen större idé att fortsätta läsa. Om boken är jättebra kan man ju ibland bli stressad av att den håller på att ta slut, men det brukar ofta leda till att man bara läser snabbare. 
5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Jag arbetar som bibliotekarie och försöker hålla mig uppdaterad i min yrkesroll. Alltså - jag kollar igenom nya BTJ-häften, men följer också bloggar och kollar vad mina kollegor väljer att köpa in. Jag har också satt upp mig på ett par olika förlags maillistor. Men allt det där har ju mer med att göra vad våra låntagare läser och vill läsa. När jag väljer böcker till mig själv är det ofta en författare jag redan läst, vilket gör att det kan ta tid innan jag ger mig på nya författare. Dock plockar jag ofta nya böcker från Sekwa eller Grate när jag får syn på dem på bibblan - de har lättigenkännliga omslag och det är förlag som sällan gjort mig besviken, så chansen är stor att jag upptäcker nåt nytt. Jag har också fått en del tips genom att kolla vad andra bloggare svarat på olika bloggutmaningar - fler än jag först trodde att jag skulle få. Bra skit!
6. När blir en bok för lång?
När den inte fortsätter att vara intressant. Fast jag kastar mig inte över tegelstenar med stor iver alltså - upp till 400 sidor nånting är lagom. Det finns många böcker man vill hinna läsa!
7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Ja. Och jag läser hellre på engelska om det är originalspråket. Behärskar tyvärr inga andra språk tillräckligt för att kunna ta mig igenom hela böcker, men jag lider av (van- säkert)föreställningen att alla böcker är bäst på de språk de först skrevs. 
8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Yoko Ogawas En gåtfull vänskap prackade jag på en kollega idag faktiskt. 
9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Det tog mig tid att inse att man inte nödvändigt måste avsluta en bok. När jag var kanske 18 år läste jag halva Fransisco Goldmans De vita kycklingarnas långa kväll och har nog aldrig haft så tråkigt. Jag kommer ändå ihåg titeln, och när och var jag gav upp, haha. Nu är jag dubbelt så gammal - undrar vad jag skulle tycka idag? Anywho - sedan dess har jag inga problem att sluta läsa. Hur många sidor det tar beror nog mest på dagsformen för mitt tålamod.
10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Hmm, svårt att genrebestämma. Jag vet att det inte finns så många deckare, för är inte så intresserad av dem. Det finns lite skräck (jag var bokslukare när Stephen King producerade 80-talsklassiker) och en del biografier, men de är ju inte skönlitteratur så antar att de inte räknas. Kan inta säga att en specifik litteraturgenre är överrepresenterad. Däremot kan jag lova att jag inte har någon norsk hembygdsporr. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar