2013-07-09

Min första Top Ten TuesdayHar varit lite dålig på det där med utmaningar, jerkan osv men nu så ska det bli andra bullar. Bokbloggen The Broke and the Bookish har tisdagsutmaning varje vecka och dagens tema är Top Ten Best/Worst Movies Adaptions. Det känns som ett bra förstaämne. Here goes..

1. Pride and Prejudice Mr Darcy! Colin Firth! Ni fattar själva. Jag älskar det och det känns välgjort. Filmatiseringen som kom senare är även den riktigt bra.

2. Wuthering Heights Andrea Arnold har gjort en fin och mörk filmarisering av denna fantastiska bok. Jag gillar det som tusan. Snygga bilder och bra musik.

3. Romeo and Juliet Förmodligen den film jag sett flest gånger på bio. Såg om den för ett tag sen och konstaterade att jag inte bara gillade den 1996 för att Leonardo Di Caprio var så vansinnigt het utan också för att för att den faktiskt är bra på riktigt. Språket är såklart ljuvligt och bra skådisar. Och ett jäklans bra soundtrack.

4. Moomins and the comet chase Eftersom Tove Jansson och Mumin är lite av mina favoriter så vill jag tipsa om filmatiseringen av Kometen kommer. Den är rätt så kul och fint gjord.

5. Låt den rätte komma in Kuslig och fin filmatisering av en mycket bra bok.

6. Harry Potter Alltså, att läsa Harry Potter tillhör en av mina bättre läsupplevelser ever. Så när filmerna också visar sig hålla klass så blir en ju glad. Främst de senare filmerna är toppen.

7. Norwegian wood Egentligen tycker jag nog inte att filmatiseringen av Murakamis bok hör till en av de allra bästa. Men den är absolut sevärd. Plus att den är otroligt snyggt gjord och bara det är värt en titt.

8. En vandring i solen Jag har alltid varit förtjust i Slas och en vandring i solen hör till mina favoriter. Bra film med en mycket ung Gösta Ekman.  

9. Twilight Av tidigare inlägg så framgår nog att jag gillar high schoolgrejer, filmer, böcker osv. Twilight har mycket av det där och även vampyrer, win alltså! Böckerna var härliga att plöja även fast jag på många ställen störde mig på mycket. Gillar filmerna bättre än böckerna.

10. Shutter Island Jag är i regel inget deckarfan men jag brukar gilla Dennis Lehane. Patient 67 var en väldigt bra bok med ett stundvis fint och poetiskt språk. Filmen var också bra, något sämre än boken men ändå sevärd. Leonardo Di Caprio igen, lite äldre lika het.

Så, det gick ju relativt bra. Jag valde att bara ta med bra filmatiseringar eftersom det kändes roligast för stunden. Dåliga finns det ju också plenty av och det kanske är ett långt inlägg för sig.

Kan även passa på att peppa inför kommande filmatiseringar!
Tomas Alfredsson gör Bröderna Lejonhjärta
Engelsforstrilogin1 kommentar:

  1. Ooh, blev sjukt pepp på att se om Shutter Island. En riktigt rövig filmatisering är ju Stephen Kings Det. Röviga filmatiseringar borde för övrigt vara en egen utmaning - finns ju asmycket att ta av.

    SvaraRadera