2013-07-05

Nattbarn


Kära blogg!

 Idag fick jag äntligen semester och min första semesteraktivitet var naturligtvis att gå till biblo och låna en kasse böcker. (En härmning av Mattias bild som visar upp sommarens lektyr kommer nog inte att dröja) Jag hade fått lite reservationer bland annat Stål, som är tänkt som någon form av bokcirkelbok här på bloggen, och Nattbarn av Hanna Gustavsson som jag varit mycket pepp på ett tag. Jag hörde talas om den första gången på bokpodden Allt vi säger är sant, en fin liten pod om ungdomsböcker gjord av Lisa Bjärbo och Per Bengtsson. Deras recension av boken gjorde mig mycket nyfiken.

Podden finns att lyssna på här: http://www.alltvisager.se/ och även på itunes. Det är ett tips!

Nattbarn handlar om fjortonåriga Ingrid, som kallas Iggy. Hon gillar det som jag antar att random fjortonåringar gillar, alltså ligga på sitt rum, snusksurfa och lyssna på Nirvana. Eller var det förr, när jag var fjorton som det var en hobby? Vad gör kidsen de nu, säljer sina undies och lyssnar på avicii? Vem vet. Hursomhelst, Iggys mamma har en ny kille. Han heter Bosse, är rätt så schysst och gör varma mackor osv. Men Iggy tänker mest på gången när hon såg hans pung sticka fram ur kalsongerna så hon gillar honom inte direkt. Allt är liksom sådär tonårsjobbigt för Iggy, hon har acne, fett hår och är rätt så kåt mest hela tiden. 

Bosse, Iggy och pungen.
En dag är det fotografering på skolan och då träffar Iggy Stefan, coola äldre hårdrockskillen med eget band som heter Disaster.
De börjar chatta på ett forum, för att senare träffas. Det är handlingen i stora drag utan att avslöja allt för mycket.

Jag gillade verkligen den här serieromanen. Hanna Gustavsson har ett väldigt träffsäkert och rätt så fult sätt att teckna på och att det är lite fult gör på något sätt boken bara bättre. Jag har lätt att känna igen mig i tonårsångesten och känslan av att säga emot bara för att. Att vara fjortonår och lite sur av ingen anledning alls eller av alla anledningar i hela världen.

Och en gillar ju verkligen Iggy! Nattbarn är verkligen hennes bok och hon är en av de mest spännande huvudpersoner jag läst om på ett tag. En vill liksom veta så mycket mer om henne. Jag vill ha en fortsättning.
Nattbarn är alltså helt klart en rekommendation från mig.

Just nu så verkar jag blivit småbesatt av att läsa serier så mitt nästa inlägg kommer med största sannolikhet att handla om någon fräsig serie.

Nu dags att sluta! Ska ut på stan och fira semester med bloggkollega Mattias.


3 kommentarer:

  1. Var det inte i våran, bokhoras podd Bokpodden, du hörde reccen? Jag tror inte att alltvisager har tagit upp den, men vi gjorde det i serieavsnittet.

    SvaraRadera