2013-07-04

Tematrio # 1


Alltså, vår blogg drar ju fortfarande mer eller mindre sina första kippande andetag än så länge och det kanske kan framstå som lite desperat att hoppa på alla bloggutmaningar man hittar. Men vafan - så länge det är skoj tänker inte jag skämmas för om det genererar en eller annan läsare extra, hehe. Lyrans Noblesser har en återkommande utmaning som kallas Tematrio. Den här veckans tema utgår ifrån det faktum att USA firar nationaldag den fjärde juli: berätta om tre amerikanska läsvärda böcker. Kan jag la. 

Paul Auster - New York-trilogin. Tre böcker i en! Stad av glas, Vålnader och Det låsta rummet. Man kan läsa dem var och en för sig men om man läser alla tre vävs de in i varandra, förstärker varandra och öppnar för nya tolkningar. Det finns en noir-känsla i berättelsen, detektiv-story gone Kafka. Check it --> BibblanAdlibris.

Truman Capote - Frukost på Tiffany's. En kortis (mitt ex kommer i en samling som också innehåller tre noveller), men fortfarande vansinnigt läsvärd. Berättelsen skildras ur den unge författarens perspektiv. Bara namnet Holly Golightly räcker ju egentligen. Beskrivningen av henne som den karismatiska flickan alla förälskar sig i, den självsäkra tjejen som klarar sig i alla sammanhang, men samtidigt den barnsliga tjejen och också den ångestridna som bara vill ha frulle bland juvelerna. Och den unge författaren som rycks med. 
Check it --> BibblanAdlibris


Som tredje hade jag kunnat skriva typ Jack Kerouac eller Ernest Hemingway eller John Steinbeck. Men nu har jag redan fläskat på med två giganter så hur jävla roligt blir det? Det blir istället nåt som kanske inte är lika välkänt - Paul Beatty's Svart harakiri. Den handlar om hur en ung svart man märker sig bli en symbolfigur, en ledare för Det Svarta Amerika. Hur folk läser hans poesi och följer hans råd och historien utmynnar slutligen i de kravaller som skakade den amerikanska västkusten under mitten av nittiotalet. Fantastiskt bra. Check it --> BibblanAdlibris.

2 kommentarer:

  1. Har inte läst någon av dessa men Frukost på Tiffany´s kommer att slinka med i nästa beställning från Adlibris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har filmen kvar att se - har aldrig kommit mig för det. :)

      Radera