2013-07-15

Tematrio # 2

Veckans tematrio från Lyrans Noblesser utgår från le quatorze juillet, det vill säga Frankrikes nationaldag. Lyran har valt att skriva om franska nobelpristagare, men fullt så avancerad tänker inte jag vara. Det som efterfrågas är franska böcker eller böcker med fransk anknytning. Så, allons enfants!
Émile Ajar - Med livet framför sig. En berättelse om Momo som växer upp hos en äldre före detta prostituerad dam i Paris. Han vet inte vilka hans föräldrar är, bara att en check dimper ner hos Madame varje månad för att betala för hans uppehälle. Det som är häftigt med den här berättelsen är att den berättas med Momos röst och ur Momos perspektiv. En får sig en saftig laddning mänskligt lidande serverat, men en ser allt genom barnets ögon - en blick som normaliserar det mest absurda. Brottartransvestiter, horor och pundare. Det skulle kunna vara en massiv gråtfest, men pojkens charmighet och tolkningar av vuxenvärldens obegripligheter gör boken emellanåt nästan komisk. Émile Ajar är pseudonym för Romain Gary. Tack vare sitt hemliga skrivande är han den enda som vunnnit Prix Goncourt två gånger - en gång under sitt riktiga namn och en gång under sin pseudonym. Check it --> Bibblan. Adlibris.
Delphine de Vigan - Underjordiska timmar. Jag har redan skrivit om de Vigan här, men det tål att upprepas. Hennes böcker avhandlar tunga grejer och en tenderar att känna sig lite knäckt efter läsningen. Det innebär såklart inte att det inte är bra, eller rentav riktigt jävla bra. Underjordiska timmar handlar om något så måttligt uppmuntrande som mobbing på arbetsplatsen. Vad som kan hända om en råkar hamna på fel sida av chefens goda vilja, när ens jobbkompisar är fega och beräknande och hur lätt det är att smula sönder en människas självförtroende totalt. Texten ger en ingen respit och orättvisan är fruktansvärd. Väldigt läsvärd, väldigt välskriven, men inte det minsta feel-good. Check-it --> Bibblan. AdlibrisMarguerite Yourcenar - Alexis eller Traktaten om den fåfänga kampen. Den här lilla boken är Yourcenars debutroman och kom ut på franska redan 1929. Den är utformad som ett långt avskedsbrev. Alexis skriver till sin fru och förklarar varför han är tvungen att lämna henne. Det handlar om kärlek, svek, uppriktighet och att vara trogen sig själv. Jag läste den första gången som 17-åring och den har en liten hedersplats i min bokhylla sen dess. Yourcenar var den första kvinnan att väljas in i franska akademin 1980. Ett smakprov från boken kan en spana sig till genom att kolla K:et i den här bloggens rubrik - där finns de inledande meningarna. :-) Check it --> Bibblan. Antikvariat 1.10 kommentarer:

 1. Helt okända författare för mig, de franska verkar inte ligga högt på min popularitetslista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skoj om man bidragit med nåt nytt då. :-)

   Radera
  2. Håller med dig Monika, men jag tror inte att det handlar om popularitet utan om vilka böcker som hittar till våra bokhandlare. Detta gäller i alla fall när det kommer till franska deckare.

   Radera
 2. Fina tips du ger. Vigan är en favorit som inte kom med i min trio men som jag också gärna vill puffa för. Det kommer en ny i höst om jag inte minns fel.

  SvaraRadera
 3. Känner inte till någon av dessa författare.

  SvaraRadera
 4. Den här utmaningen fick mig att inse hur sorgligt lite jag vet om fransk litteratur, tack för tips! De två första lockar mig mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Kommer en ny de Vigan i höst - Ingenting kan hindra natten, kommer förmodligen sluka den, haha.

   Radera
 5. De låter bra, men ganska nedslående. Kanske något för nästa gång jag vill känna mig lite nere...

  SvaraRadera