2013-07-23

Tematrio # 3

Lyrans tematrio har serier i fokus denna veckan. Jag har väl egentligen inte läst sådär jättemycket serier, men några kända grejer kan jag ändå rekommendera. (Här borde jag passa på att göra reklam för min tecknande man igen - han ritar bäst. Check it ---> Ohyran).

 1. Maus av Art Spiegelman. Det här är en vid det här laget klassisk modern grafisk roman, det var också den första serie som fick Pulitzer-priset. Spiegelman intervjuar sin far om hans upplevelser under Andra Världskrigets judeförföljelser i Europa. Speciellt för teckningarna är att de olika karaktärernas etnicitet och nationalitet avbildas som olika djurarter - judar är möss, tyskar är katter, polacker är grisar och så vidare. Det är en intressant berättelse som utspelar sig både i återblickarna som fadern bidrar med, men även genom Spiegelmans egna reflektioner under intervjuns gång. Check it --> Bibblan. Adlibris.
 2. Persepolis av Marjane Satrapi. Det här är en självbiografisk uppväxtberättelse i serieformat som handlar om Marjanes barn- och ungdomtid i Iran efter den islamska revolutionen 1979. Man får följa hur persiska intellektuella reagerar på att behöva anpassa sig till det nya muslimska stasdskicket. Marjane reflekterar, diskuterar och funderar om religion, ideologier och konsten att hitta sig själv.  Ett intressant innifrånperspektiv. Check it --> Bibblan. Adlibris.
 3. Aktuella svenska kvinnliga serietecknare. Take your pick, du borde ändå läsa allihop. Sara Granér, Liv Strömqvist, Nanna Johansson, Nina Hemmingsson.

2 kommentarer:

 1. Jag älskar serier, men är dålig på att läsa serieromaner. De du tipsar om här har jag hört talas om men inte kommit mig för att läsa. Men jag blir så lockad! Men trist att tyskarna var katter, jag tycker de passat bättre som hundar ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min man läser mycket serier och jobbar som illustratör och tecknare, så jag har egentligen massor av chanser att läsa serier, men det är sällan det händer. Det måste nästan vara att de uppmärksammats jättemycket innan det blir av, så därför är mina tips så välkända, hehe.

   Radera