2013-07-16

Top Ten Tuesday # 2

Åkej, det här var en svår utmaning från The Broke and the Bookish. Dealen är att lista Top ten authors who deserve more recognition. Smått omöjligt att leta inspiration för om man hittar något är det ju redan uppmärksammat, haha. Hade jag haft koll på alla böcker och författare i världen hade det varit enkelt att välja ut, men det har jag helt enkelt inte. Jag nöjer mig med fyra som jag verkligen gillar och som jag tycker fler borde ta del av. Så, utan inbördes ordning:

  1. Yoko Ogawa. Har läst En gåtfull vänskap, tyckte väldigt mycket om den och mig veterligen är det den enda som översatts till svenska av hennes böcker. Man skulle kanske kunna läsa engelska översättningar i stället, men med tanke på att En gåtfull vänskap haft sådan framgång tycker jag det är lite märkligt att inte fler översatts till svenska.
  2. Paul Beatty. Har skrivit om honom tidigare och om den enda bok jag läst av honom, Svart harakiri. Så egentligen kanske det här mest är en rekommendation till mig själv att läsa mer av honom. 
  3. Stephen Fry. Man kan ju kanske tycka att han får uppmärksamhet så det räcker, men har inte hört så mycket om honom som skönlitterär författare, mest som autobiograf (kan man säga så på svenska?). Han är allt som oftast hemskt underhållande och jag rekommenderar The Stars' Tennis Balls - skitrolig.
  4. Peter Høeg. Han är ju knappast okänd någonstans, men varje gång jag frågar människor vad de tycker om hans böcker har de bara läst Fröken Smillas känsla för snö. Han har skrivit massor av  
    bra grejer! Bland annat fantastiska novellsamlingen Berättelser om natten och den fläskiga familjesagan Föreställning om det tjugonde århundradet. Om ni inte läst dessa, gör det! Ni har en treat framför er.

Så! Det får räcka för den här gången. Hoppas på lättare fråga till nästa tisdag. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar