2013-07-23

Top Ten Tuesday # 3

Idag är det tisdag och således dags för The Broke and the Bookish återkommande utmaning Top Ten Tuesday. Veckans lista innehåller top ten words/topics that make me not pick up a book. Åkej, får se hur det går. Utan inbördes ordning:
 1. Poesi. Har aldrig någonsin haft tålamodet. Blir stressad när folk talar sig varma om dikter. Fattar inte grejen. Skriv på riktigt istället liksom.
 2. Vampyrer. Jag har läst Anne Rice för hundra år sedan och uppskattat det, men tror inte jag skulle göra det igen. Vad gäller den nya vampyrvågen avskyr jag det verkligen. Var riktigt förbannad tio sidor in i första Twillightboken, sen la jag ner det.
 3. Deckare. Jag har såklart läst en massa deckare - det är en stor och väletablerad genre och det går nästan inte att undvika. Men känner mig inte det minsta intresserad av kriminaldraman eller snokande detektiver alls längre.
 4. Hembygdsporr. Det är såklart ingen riktig genrebeteckning, men den typ av romance som norska författare pumpar ur sig i evighetslånga serier och som många av mina Boken kommer-damer på bibblan uppskattar. Har försökt läsa några smakprov för att veta vad det handlar om, men det är precis lika hopplöst formstöpt urtrist platt och oinspirerande som man kan tänka sig. 
 5. Proper tantsnusk. Alltså typ Jackie Collins och liknande. Samma som ovan fast i moderna miljöer och med mera sex. French and Saunders sammanfattar det bra:


 6. Den nya erotiken. I och med bög har jag ju liksom inte ens den erotiska behållningen och med tanke på Femtio nyansers litterära kvaliteter så går det bort. (Kolla gärna den här bloggen för magnifikt sarkastisk sammanfattning --> I read 50 shades of grey so you don't have to).
 7. Ljudböcker. Det här skäms jag lite för - har verkligen inte givit det en riktig chans. Tänker att jag ska bättra mig, men det är svårt. Om jag provar med en bok jag skulle tycka jättemycket om ifall jag läste den så känns det som att jag har "förstört" första läsningen. Om jag testar med nåt jag förmodligen inte gillar, så blir det självklart inte ett test till ljudbokens fördel. Lose-lose liksom.
 8. Fantasy. Jag har förmodligen en lite skev och orättvis bild av genren (typ tomtar och troll och svärd och lajv), men har aldrig hittat något som fångat mig. Undantaget är Terry Pratchetts böcker om Discworld som jag tycker är otroligt smarta och roliga, men där är det inte fantasyaspekten i första hand som tilltalar mig. 
 9. Chic-lit. Är ingen chick. Och de tjejer jag känner är inte heller några chicks. De är proper kvinnor.
 10. Gråtrunk. Typ Pojken som kallades det eller 14 år till salu eller annan misärfrossa. "Hur kan man göra så mot ett barn?!" Jo, det ska jag berätta - man är psykiskt sjuk och det är hemskt, men att vältra sig i misshandelsdetaljer är inte vad jag först tänker på som en god bokkonversation. 
Hah! Det gick betydligt lättare än jag först trodde. Men egentligen är det väl inga konstigheter att räkna upp det man stör sig på, hehe. 

5 kommentarer:

 1. Svar
  1. Yeah well, de är ju inte bannade från min läslista och ibland dyker det säkert upp nåt jag gillar. Det är mest evighetsserierna med samma kommissarier som blir ytterligare lite mer alkoholiserade med varje nytt brott/bok. Det är säkert en orättvis bild, men känns inte så inspirerande bara. :-)

   Radera
  2. Insåg att jag glömt skriva "Utan inbördes ordning", haha. Så nej - jag tycker inte deckare är värre än hembygdsporr och gråtrunk. ;-) Nu åtgärdat.

   Radera
 2. Hahaha, känner igen mig i mycket! Läser inte heller punkt 1, 4, 6, 7, 8 eller 10. Läste oxå Anne Rice men känner ingen lockelse till de böcker i genren vampyrer som ges ut nu. Läste en hel del av 5 när jag var yngre, men de skrivs faktiskt inga lika bra numer... Halkar ibland in på 9, men blir alltid så besviken, skräp! Men 3, deckare, det är nästan det enda jag läser numer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju förstått att många av de som bokbloggar läser mycket deckare och det är ju inte så underligt med tanke på hur stor genren är. Jag skummar lite och rekommenderar ofta på jobbet, men läser väldigt sällan deckare nu för tiden. Finns så mycket böcker att hinna med ändå! :)

   Radera