2013-08-04

Bokbloggsjerka # 5

Bokbloggsjerka 2-5 augustiHar du läst någon bok/några böcker som har lärt dig någonting om historia, konst, musik, vetenskap etc?

Jag tycker att man lär sig något av nästan allt man läser. Om man inte hittar något man inte vet något om eller en infallsvinkel man inte tidigare sett eller ett ord man inte vet betydelsen av eller vad som helst egentligen - vad är då meningen med att läsa? Men det som efterfrågas kanske är mer cold hard facts, typ vid vilken temperatur kokar vatten på toppen av Mount Everest (81 grader celsius för den som vill veta. Men det har jag inte läst mig till utan blivit informerad om av Stephen Fry i ett avsnitt av QI).

Biografier är en ständig källa till framför allt historiska fakta. Jag tycker om att läsa biografier över kända kulturpersonligheter från 1900-talet. Popkultur förpackad i nostalgi över epoker man inte upplevt, haha. Kan rekommendera Dietrich om Marlene Dietrich skriven av hennes dotter Maria Riva. Ger fantastiska beskrivningar av precis hur vansinnigt skoj det kunde vara att festa i Berlin under tjugo- och trettiotalen, men också om vilket hårt arbete det är att hålla sig snyggast i Hollywood under de stora studiornas stjärnsystem. Den här typen av skildringar kräver massor av anekdoter och en av mina favoriter är när la Dietrich åker ut i Arizonas öknar för att spela in Garden of Allah, inser att det är ofräscht med människor som svettas och beslutar sig för att sluta med det. Enligt hennes dotter kunde inte kroppen stå emot den preussiska viljan och Dietrich svettades aldrig mer.
Check it --> Bibblan. Adlibris.

En bok som lärde mig massor om Torah- och Talmudstudier, judiska traditioner och hur man tillverkar surkål i en lägenhet i Bronx på trettiotalet är Innanför, utanför av Herman Wouk. Jag trodde under en lång period att det var en självbiografi - det är en väldigt personligt berättad historia. Jag tänkte att det skarvades en del vilket man bara kan förvänta sig när en kulturpersonlighet skriver sin egen historia. Det är dock en helt fiktiv roman, även om delar säkert inspirerats av författarens barn- och ungdomstid. Wouk skriver sjukt roligt om  att växa upp som andra generationens judiska invandrare i New York före och under Andra världskriget. Rekommenderas.
Check it --> Bibblan. Adlibris.

Slutligen ett tips om en bok jag ännu inte läst, men som jag förväntar mig massor av. Quentin Crisps självbiografi The Naked Civil Servant. Crisp kom ut som homosexuell 1931 vilket gör honom ganska exceptionell. Under en stor del av hans liv var hans blotta existens helt chockerande. Det fanns såklart andra homosexuella här i världen, men knappast några som levde lika öppet, och framför allt inte lika provokativa. Han såg ingen anledning att ursäkta sig själv och han vägrade censurera sin personlighet och den han var. Är mycket pepp på den här boken och förväntar mig absolut att lära mig mycket av den.
Check it --> Bibblan. Adlibris.
Knuff

7 kommentarer:

 1. Intressanta tips! Och jag håller med dig om att man lär sig något av allt man läser. Jag antar att du - på tal om biografier och Stephen Fry - har läst hans Moab is my Washpot och The Fry Chronicles? Annars kan jag verkligen rekommendera dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, har läst båda två. Fry är underhållande i nästan vilket format som helst - panelprogram, sketcher, film, twitter och som författare. Kan rekommendera The stars tennis balls också. :-)

   Radera
 2. Herman Wouks bok låter intressant. Jag läste hans serie om Pug och Pamela (Krigets vindar på TV?) och det kunde kanske vara kul att prova något annat av honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, han är ju mest känd för väldigt välresearchade och genomarbetade krigstidsskildringar. Den här visar helt klart en annan sida av hans författarskap även om politiken och händelserna som ledde fram till Yom Kippur-kriget också finns med i berättelsen.

   Radera
 3. Kul med Fry-tips! Han är något av en husgud :-)

  SvaraRadera
 4. Håller med om att det var intressanta lästips. Ska lägga dem till samlingen över böcker att titta närmare på.

  SvaraRadera
 5. Spännande tips som väcker min nyfikenhet.

  SvaraRadera