2013-08-11

En smakebit på söndag # 7

Varje vecka har norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten en utmaning som kallas En smakebit på söndag. Det funkar så att man ger ett smakprov på något man läser eller vill rekommendera. Inga konstigheter. Den här veckans smakebit kommer från novellen Lika vackra som änglar av Su Tong från Tranans novellsamling Kina berättar: Solskenet i munnen. Under ett par veckor framöver kommer det att diskuteras noveller från samlingen i Facebookgruppen med samma namn - säg till där om ni vill vara med och bokcirkla!

Nästa morgon var regnet över och himlen klar igen. Xiaoyuan satt hemma och väntade otåligt på Zhuzhu som inte kom. Xiaoyuan kom att tänka på det som hade hänt dagen innan och hon kände på sig att någonting var på tok mellan dem.  
  "Då får jag väl gå ensam till skolan idag", tänkte hon. När hon steg in genom porten till Röda fanans högstadie- och gymnasieskola fick hon se hur Zhuzhu sparkade fjäderboll tillsammans med Li Qian. Zhuzhu var mycket skicklig på att sparka fjäderboll. Medan hon väntade på att bollen skulle falla ned igen kastade hon en blick på Xiaoyuan ur ögonvrån.
  "Förrädare", sade hon. 
  Xiaoyuans ansikte blev vitt som snö. Hon tvekade några sekunder och gick sedan med sänkt huvud förbi Zhuzhu. Hon trevade med handen i skolväskan och fick till slut tag i ett blankt rosa sidenband. Det hade Zhuzhu gett henne några dagar tidigare för att hon skulle ha det i håret. Hon drog ut bandet ur väskan, knycklade ihop det till en boll och slängde det på marken. Utan att se sig om gick hon in i klassrummet. 


Anna Gustafsson Chen har översatt novellerna och också skrivit förord och författarpresentationer i samlingen. Om Su Tong får en lära sig att hans "historier ofta är grymma och våldsamma, men skrivna på ett vackert och avskalat språk, vilket ger en fascinerande kontrast." Su Tong är mest känd för novellen Hustrur och bihustrur på vilken filmen Den röda lyktan bygger. Det ska verkligen bli spännande att få höra vad andra bokbloggare tyckt om novellerna på Facebook. 


Check it --> Bibblan. Adlibris.
Filmen --> Imdb

21 kommentarer:

 1. Kina är spännande att höra om. Jag har en kinesisk kollega och historierna hon berättar om livet där känns som om de vore tagna ur en bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är intressant. Storyn hade kunnat utspela sig var som helst, men här är det i Kina under tidigt 70-tal vilket gör att allt känns annorlunda. Bara att skolan heter Röda fanan liksom.

   Radera
 2. Helt enig at Kina er et spennende land å lese om, tusen takk for tips og smakebit!

  SvaraRadera
 3. Interessant bok! Alltid fint med innspill fra fremmede land og kulturer.

  SvaraRadera
 4. Flott smakebit, og tusen takk for boktipset :)

  SvaraRadera
 5. Tusen takk for smakebiten, selv er jeg usikker på om dette er en bok jeg kommer til å lese

  SvaraRadera
 6. Smakbiten lovar gott... och den röda lyktan var ju fantastiskt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns att jag tyckte om den, men det var länge sedan jag såg nu. Borde se om! :-)

   Radera
 7. Noveller är inte något för mig men den här lät faktiskt lockande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar Tranans grej med att göra novellsamlingar som introduktion till olika länders författare. Det blir som smakebitar alltihop. :-)

   Radera
 8. Høres spennende ut å diskutere novellene dere leser på facebook. Godt tiltak:)Selv leser jeg voldsomt lite noveller, men har lagt av en på biblioteket nylig, som jeg skal kaste meg over snart. Uvennskap, vennskap, forelskelse, forlovelse, ekteskap av Alice Munro. Gleder meg til å finne ut mer om den. Kos deg med boken og takk for smakebiten. Må si som de over Kina er ett spennende land å lese om:) Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Munro är fantastisk, hoppas du gillar det. :-)

   Radera
 9. Hoppade över ditt inlägg för jag ska ju vara med i bokcirkeln och har inte börjat läsa än. Tack för påminnelsen:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh najj! Jag tänkte inte på spoilerfaktorn! Men tror inte att min smakebit förstör nåt särskilt dock, förhoppningsvis är den bara peppande. :-)

   Radera
 10. En riktigt fin smakbit! Jag blir sugen att läsa direkt.

  SvaraRadera
 11. Intressant smakbit, blir nyfiken på den, tack!:)

  SvaraRadera
 12. Virker som et godt lesetips!

  SvaraRadera
 13. Jeg liker å se at flere enn meg leser noveller. Jeg leser ikke noveller akkurat nå men det hender seg. Det er en god smakebit fra Kina du deler med oss.

  God lesning og videre diskusjon i lesesirkelen!

  SvaraRadera
 14. Jeg tror faktisk aldri jeg har lest en roman eller novelle hvor handlingen utspiller seg i Kina. Det nærmeste jeg har vært, i litteraturens verden, er i Japan da jeg leste Kjedebrev av Hiroshi Ishizaki :)

  Smakebiten gjorde meg definitivt nysgjerrig på fortsettelsen, og jeg noterer meg tittelen. Jeg har en plan om å få lest mer noveller.

  Har du forresten gitt en stemme til den av smakebitene du likte best av de du har besøkt? Hvis ikke, ta gjerne turen innom søndagens innlegg og gi en stemme til en smakebit du likte.

  Ha en super uke og tusen takk for bidraget denne søndagen, Mattias :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, insåg inte att man kunde rösta! Eller det kanske är en helt ny grej? Nu har jag gjort min demokratiska plikt. :-)

   Radera
  2. Så hyggelig :) Det er ganske så ferskt, det har bare skjedd èn gang tidligere. Det kommer nok ikke til å bli noe jeg gjør hver søndag, men en gang i blant for å engasjere litt ekstra :)

   Radera