2013-08-04

Prajd

Min skyltning från lilla filialbiblioteket under West Pride tidigare i år.

Tänkte göra som Lyran och med anledning av Stockholms-pride rekommendera ett gäng böcker med HBTQ-tema. Here goes:

Absolut noll av Anna Fock. Jag har inte läst den här debutromanen än, men den är verkligen högaktuell. Den handlar om unga homosexuella i St Petersburg och med det hotfulla politiska klimat med antigaylagar som håller på att utvecklas i Ryssland borde det vara engagerande läsning. Litteraturmagazinets recension.
Check it --> Bibblan. Adlibris

No tears for queers av Johan Hilton. En reportagebok om våldsbrott mot homosexuella män. Nu är det ett tag sedan jag läste boken, men minns den som en grundlig redogörelse för tre fall där homosexuella män raggat på fel killar och vilka konsekvenser det fått. Bitvis ganska ruskig läsning. Man blir hälsosamt förbannad. 
Check it --> Bibblan. Adlibris

Ers majestäts olycklige Kurt av Lena Ebervall och Per E. Samuelson. En redogörelse för Kurt Haijbys dramatiska och omvälvande liv. Lite väl tighta frackbyxor ledde till en romans med självaste Gustav V av Sverige (eller för Kurt "ers Majonnäs"). Kurt kom fram till att det inte ansågs helt kosher med en kung som var lagd åt homogejj-hållet och passade på att utnyttja situationen för att få ihop finanserna. Ett tag funkar det bra, men i slutändan leder det till tyskt arbetsläger och Haijbyaffären, en av 1900-talets största svenska skandaler. 
Check it--> Bibblan. Adlibris
Innan männen av Nina Bouraoui. Jéremie är ensam och drömmer om sin klasskompis Sami. En tonårsskildning i förorten. Är hemskt sugen på den här själv och den ligger på vänt i läslistan. 
Check it --> Bibblan. Adlibris.  

Det finns såklart massor mer att ta av (kolla bilden bara), till exempel Abdellah Taïa som jag tidigare skrivit om här. Jag har ju inte heller tagit upp några lesbiska författare eller böcker med ett lesbiskt tema, men det beror ju helt enkelt på att bögarna intresserar mig personligen mer, hehe. Jag blir fortfarande glad när jag hittar litteratur med HBT-karaktärer - när jag själv var i komma ut-tagen fanns inte lika mycket böcker att få tag på. Jonas Gardell har ju en massa fina böcker på cv:t och jag väntar fortfarande spänt på sista delen i Torka aldrig tårar eftersom jag inte ville se TV-serien innan jag fått en chans att läsa. Tycker framför allt att det är skoj med de (fortfarande få) barnböcker med HBT-karaktärer utan att deras sexualitet är huvudingrediens i historien, som Pija Lindenbaums bilderböcker Lill-Zlatan och morbror raring och Kenta och barbisarna. Det gör att man hoppas på ytterligare öppenhet i framtida generationer. 


2 kommentarer:

  1. Lill-Zlatan måste jag se till att läsa, den verkar mysig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är jättefin. Gillar grejen att morbroderns sexualitet inte har det minsta betydelse för berättelsen. Huvudgrejen är istället att Lill-Zlatan blir svartsjuk på hans nya pojkvän. Hade varit fint om det fanns fler böcker av den här typen, där HBT-karaktärer förekommer naturligt. Mycket av det som ges ut av till exempel Sagolikt förlag har alltid en konflikt som måste lösas, typ varför får Kalle inte vara Lucia. Det är så korrekt och så mycket skriva på näsan. Gillar Lindenbaums grejer mycket mer isf.

      Radera