2013-08-07

Tematrio # 5

Jag skippar The Broke and the Bookish utmaning Top Ten Tuesday den här veckan också. Listan den här veckan handlar om uppföljare som borde finnas och jag har svårt att komma på någon. Jag läser nästan bara fristående romaner, väldigt sällan serier, så jag är liksom inte riktigt van vid konceptet. Det händer att böcker man läser är så bra att man inte vill att de tar slut, men det innebär ju inte att de inte bör ta slut. Jag tycker det är lite synd om böcker får uppföljare på samma sätt som Hollywood-filmer får det. Störde mig ganska mycket på hur Johan Ajvide Lindqvist i sina novellsamlingar passat på att ge ytterligare avslut till Hanteringen av odöda och Låt den rätte komma in - är det klart så är det klart, don't fiddle! ;-)

Anywho - istället tar jag mig an Lyrans tematrio som denna veckan handlar om resfeber och resor. Hon ställer frågan så här: 
Berätta om tre bra böcker som innehåller resor, gärna av lite mer äventyrlig art.


On the road av Jack Kerouac. Den mest klassiska road trip-romanen skulle jag vilja påstå. Beatniks, snusk, sprit, droger, jazz. Massor av karaktärer och ett skiftande landskap. Check it --> Bibblan. Adlibris


Fear and loathing in Las Vegas av Hunter S. Thompson. Javisst - crazy shit. Mer väg och ännu mer droger. Bonusfakta om Thompson - när han dog hjälpte Johnny Depp (som spelade Raoul Duke i filmatiseringen av boken) till att bekosta begravningen som utifrån Thompsons specifikationer skulle gå till så att man avfyrade hans aska från en kanon till tonerna av Mr. Tambourine Man. Check it --> Bibblan. Adlibris


Muminpappans memoarer av Tove Jansson. En av mina favoritböcker. Det handlar om Muminpappans vilda ungdomsår då han levde dålighetsliv på resande fot. Utrop av typen "Vid min svans!" förekommer. Genialt. Check it --> Bibblan. Adlibris.

Nu blev det bara herrar på resande fot i min trio, men det är åtminstone äventyrliga berättelser.

6 kommentarer:

  1. Jag tror att jag sett filmen Fear and loathing in Las Vegas, men helt säker är jag inte.

    SvaraRadera
  2. Jag tänkte oxå ta med Kerouac men det är så länge sedan jag läste den (drygt 30 år sedan)så jag mindes inte så mycket av den längre... De andra känner jag till men har inte läst, nu blev jag lockad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt! De känns klassiska i road trip-genren. :-)

      Radera
  3. Kanonbra tips! Inte bara för att jag själv hade med On the Road i min trio ;-) (http://ugglanoboken.blogspot.se/2013/08/tematrio-resfeber.html)
    Fear and Loathing... har jag aldrig läst - bara sett filmen, men jag håller med Freja om att man blir lockad. Muminpappans memoarer låter helt underbar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu var det ett tag sedan jag läste Muminpappan, men när det begav sig hade jag och bloggkollega Johanna högläsning för varandra. Hemskt fint.

      Radera