2013-11-06

Sophie Divry - Kod 400

En liten bok om att vara bibliotekarie. Kan inte påstå att jag känner igen mig nämnvärt - bara titeln Kod 400 pajjar det för svenska folkbibliotekarier då vi fortfarande använder SAB-systemet och någon förändring (dyrt, jobbigt som fan) inte verkar vara i sikte. 

Det här är en kort bok som innehåller en lång monolog. En man har dröjt sig kvar i bibliotekets källarvåning över natten och möts på morgonen av en medelålders landsortsbibliotekarie som tar ut alla sina frustrationer på honom. Bakom ilskan över Deweys orubblighet märks kärleken till litteraturen. Blev lite irriterad över den stereotyp som först målas upp - den rigida, musgrå bibliotekarien som predikar klassifikationssystemets gospel och som ser besökarna som ett hinder i försöken att hålla ordning. Det är en bild av professionen som bibliotekarier försökt förändra i evigheter, men som alltjämt är den gängse porträtteringen. Bilden förändras dock under bokens gång och man får allt större förståelse för ilskan i svadan. 

Det här är Sophie Divrys debut och den gavs ut på svenska förra våren. På Sekwas hemsida informeras man om att den var tänkt som en pjäs och att den efter utgivning också satts upp som sådan. Skulle mycket väl kunna tänka mig att se den på scen. Jag vet inte om det är bibliotekarier som har den största behållningen av den här boken, men funkade bra som kollektivtrafikläsning för mig i alla fall. 

Check it --> Bibblan. Adlibris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar