2014-03-14

Bokbloggsjerka # 10

Jag har inte besvarat en jerka sedan november! Ve och fasa! Men nu när jag äntligen har lite tid att blogga igen ska det bli bättring. Annika på ALKB skickar på en ny bokbloggsjerka varje vecka och den här gången ser frågan ut så här:

Bokbloggsjerka 14-17 mars: Veckans jerka har hämtat inspirationen från BOTNS podcast: Do readers have to be collectors?
Mitt svar är rätt och slätt: Nej. Eller det går liksom inte. Om jag inte bodde i en tvåa på 66 kvadrat som jag redan fyllt till bristningsgränsen med bokhyllor, så kanske. Fast frågan är vad man lägger i begreppet "collector". Jag har inga Gutenbergbiblar liggande liksom. Snarare kan man kalla min boksamling för en hoarded collection, heh.. Jag är fullt medveten om att det finns massor av böcker som jag (och min man - får ej glömma den plottriga, rollspelskramande liraren i sammanhanget) lätt skulle kunna göra oss av med, men hemma är det inte lika lätt att gå loss med den typ av skoningslösa gallring man gör på biblioteket. Jag antar att det finns ett affektionsvärde också i gammal skit, haha.


Men - jag köper inte böcker i samma utsträckning längre. Jag lånar väldigt mycket av det jag läser. Och tycker allt som oftast att det är ett fullgott alternativ. Bra böcker minns man och behöver inte ha stående i hyllan som en ständig påminnelse - vill jag läsa om är det ju bara att låna igen!

I den här jerkan har Annika utlyst en utlottning av bokaskar och om jag skulle vinna vill jag gärna ha den här. :-)

19 kommentarer:

 1. Jag lånar också mer än vad jag gjorde tidigare, nackdelen är dock att jag glömmer bort böckerna i mina egna hyllor ;)

  SvaraRadera
 2. Jag har också platsbrist och besöker därmed biblioteket mer flitigt för tillfället. Trots det har jag köpt en hel del böcker i år. Gör ett nytt försök att sätta ner foten nu!

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Haha, inser att det kan framstå som mina hyllor, men bilden är mest tänkt som illustration och är hederligt internetstöldgods. ;-)

   Radera
 4. Jag gillar att äga böcker. Men jag anser mig inte som någon samlare.

  SvaraRadera
 5. Förr lånade jag alltid på biblioteket och jag vill egentligen tillbaka dit, men så länge jag har så många olästa böcker i mina egna hyllor så går det inte. Och eftersom det dröjer så länge innan jag läser en köpt bok så måste jag köpa de böcker jag vill läsa så jag inte glömmer bort dem... Jag anar ett mönster :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ond (eller god, beroende på hur man ser det) cirkel, hehe.

   Radera
 6. Samma ask som jag hoppas på:)

  Jag har svårt att göra mig av med barn- och ungdomsböcker. Först trodde jag bara att det var de från min egen barndom men inser nu att jag inte klarar att rensa bland dotterns heller så där finns helt klart ett affektionsvärde. Är så mycket mer och fler minnen kopplade till barnböcker tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har langat över alla gamla barnböcker på kompisars barn och kan känna mig lite misty-eyed när jag hittar dem på biblioteket. Men å andra sidan - så länge bibblan har kvar de gamla klassikerna så känner jag inte att behöver dem hemma. :-)

   Radera
 7. Jag är lite smått beroende av andrahandsaffärer, där köper jag de flesta av mina böcker. Så att vissa kan göra sig av med sina böcker är bara bra för mig! :D

  SvaraRadera
 8. lite samma stil här, inga 1:à upplagor, ibland skruttiga ex, jag vill bara ha texten av en författare - som jag måste ha hemma tillgängligt dygnet runt, kan ju inte gå hela 500 meter till biblioteket. Jag har sorterat mycket personligt, bara jag hittar. Men jag hittar, ofta under 4 minuter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. (jag har säkert en meter Virginia Woolf-böcker... och är gift med en bokläsare)

   Radera
 9. Vilken underbar hylla på bilden - är det er? Håller med om att bra böcker minns man men samtidigt blir mitt minneskort allt mer fullt. Tur att jag skriver om allt jag läser, så minns jag bättre.

  SvaraRadera
 10. Jag behåller en mycket liten del av de böcker jag läser. Bibliotek använde jag ett tag, men det funkade inte riktigt för mig.

  SvaraRadera
 11. Det är lätt att boksamlandet går över styr om man inte tvingar sig till gallringar emellanåt. Men oj så svårt det är :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte lätt alltså. Borde snart göra en ny ansträngning men det tar ju emot...

   Radera
 12. En läsare behöver verkligen inte vara samlare men jag är det, ingen tvekan om det! En mild form av besatthet... Det är ju smartare och mer ekonomiskt att låna...

  SvaraRadera
 13. Det där med platsbrist tror jag vi många kan känna igen oss i :)

  SvaraRadera