2014-03-13

Semesterläsning

Max inspekterar min semesterläsning.
Jag har semester. Det känns allmänt välbehövligt. Har flyttat mig till San Agustin på Gran Canaria där svärmor har en lägenhet och hänger här med olika släktingar. Just nu sitter alla med varsin laptop på altanen och laddar ner Minecraft. Själv har jag dragit mig tillbaka för some good olde timey blogging.


Har haft sjukt mycket att göra, fått fast jobb på biblioteket och med det en massa nya och varierade arbetsuppgifter. Det är verkligen skitroligt, men också mycket att göra och läsningen har fått stryka på foten en smula. Jag misstänker att det är ganska vanligt förekommande för bibliotekarier att ju roligare och mer stimulerande jobbet är desto mindre tid blir det för att läsa böcker - läsning blir skummande, skummande blir baksidesläsning. Att veta nåt om böcker handlar mer om att se på Babel och Kobra, följa bokbloggar och läsa recensioner än att verkligen läsa själva böckerna.

SÅ - semester it is. På Sällskapsreseön nummer ett är det varmt och allmänt perfekt för boksoftande. Dock finns ju en viktbegränsning när man flyger nånstans. Dessutom misstänker jag att jag förväntas umgås lite med mina medresenärer och inte läsa hela tiden. Därför är min läslista kort, men bådar gott:

Kristian Lundberg - Det här är inte mitt land.
När en liten dröm om att få besök av Kristian Lundberg till biblioteket i höst. Han verkar turnera en smula just nu och pratar om boken på olika ställen i landet. På baksidan står om "ett litterärt reportage som tar ett samlat, ideologiskt grepp på de mänskliga konsekvenserna av ett samhälle som vänt de svagaste ryggen". En anklagelseskrift. Ser fram emot att bli hälsosamt förbannad.
Check it --> Köp på Adlibris. Låna.
Dai Sijie - Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan.
Det här är något helt annat. En roman som utspelar sig under kulturrevolutionen i Kina. Luo och en namnlös berättare skickas som tonåriga intellektuella till landsbygden för omskolning. De träffar den Lilla Skrädderskan som är vacker men alldeles obildad och båda blir förälskade. De läser högt för henne ur stulna Balzac-romaner. Verklighetsflykt är dock inte något som uppmuntras till och kommer att få allvarliga konsekvenser.
Check it --> Köp på Bokia. Låna.
Milena Agus - Pappas vingar
Sardinsk författare, i Sverige utgiven på Grate förlag. Det här är hennes andra bok i svensk översättning. Från baksidan: "På kullen med hänförande utsikt över Medelhavet ligger madames hus, en sista utpost mot den invaderande turismen. Ensam och kärleksträngtande, iklädd sina otidsenliga, egenhändigt sydda klänningar, och med sitt totala ointresse för pengar och sin fixa idé att skona Sardinien från betongen, sticker madame ut. Står ivägen. Men inte för sin fjortonåriga förtrogna. Hon förstår..."
Check it --> Köp på Adlibris. Låna.
Skräpliv - Rumänska berättelser.
Har skrivit om den här antologin tidigare, men hann aldrig läsa mer än titelnovellen. Elva rumänska författare från olika generationer ger ett snitt av rumänsk litteratur. Den är utgiven på förlaget 2244 som specialiserat sig på litteratur av författare från länderna kring Svarta havet. Från baksidan: "Många av berättelserna genomsyras av svart humor och en lätt surrealistisk ton och knyter an till en absurdistisk tradition som finns även inom rumänsk film och konst".
Check it --> Köp på Adlibris. Låna.

Utöver min läslista så har min man med sig Terry Pratchetts senaste alster Raising Steam. Pratchett är alltid rolig och således perfekt för semesterläsning. Just den här handlar om tåg.
Check it --> Köp på SF-bokhandeln. Låna.
Min ömma svärmor önskade sig också att vi tog med en bok till henne och det blev Trötthetssamhället av Byung-Chul Han - en filosofisk essä om informations- och prestationssamhället där det ständiga behovet att veta och kunna allt leder till kollektiv utmattning. Som lösning på problemet rekommenderas "vredens och ledans terapi".
Check it --> Köp på Adlibris. Låna.

Awright! Misstänker att det är väldigt få människor som läser något här numera, men det känns ändå skönt att uppdatera Bokismen. Kanske återkommer nåt mer i veckan och berättar om mina läsuplevelser, alternativt nåt annat semesterrelaterat, typ hur grymt vädret är och hur mycket bättre jag har det än människor i Sverige just nu. 

Tjing tjong!2 kommentarer: